Funkcionális edzés

Edzés program az élethez igazítva

A Funkcionális Edzés forradalma mint minden, a gyógytornászokkal kezdődött és lassan elfogadták az edzők és a személyi edzők is.
A funkcionális edzés kulcsa az integráció. Megtanítjuk az izmainkat együtt dolgozni, nem pedig elszigetelten egymástól függetlenül edzeni. Így programozható és fejleszthető a test, hogy jobban teljesítsen az adott helyzetben, jobban teljesítsen egy feladatot.

A Funkcionális Edzés olyan háromdimenziós gyakorlatok végzését jelenti amelyek több ízületet mozgatnak meg egyszerre, lehetőleg az ízületi spektrum teljes kihasználásával a stabilitás fenntartására késztetve a testet.

A funkcionális tréning, ha megfelelően végzik, jobb ízületi mobilitás és stabilitás eredményez, valamint a hatékonyabb motoros reflex mintákat épít ki. Potenciálisan csökken az sérülések kockázata, nő a sport teljesítményt, fejlődik a robbanékonyság.
Az előnyök a funkcionális eszközökben és a funkcionális edzésben rejlenek ugyanis hat szabadsági fokban végzünk három dimenziós mozgásokat a hagyományos edzéssel szemben ahol általában fix mozdulatokat teljesítünk és ezek a fix mozdulatok is korlátozottak. A funkcionális edzés kihasználja és erősíti a teljes izületi spektrumot, továbbá jelentősen fejleszti a törzs izmait a „core” izmokat.
Funkcionális Edzés egyszerűen azt jelenti, hogy mindennap végzett feladatok, mozgások ellátására képezzük testünket, mint a tenisz, síelés, harcművészet, táska cipelés, emelés, speciális sport, lépcsőzés, vagy kisgyerek cipelése miközben telefonálunk….. A Funkcionális Edzéssel töltött idő eredményeként fejlődik a dinamikus erő, a rugalmasság és a gyorsaság amely segíti tevékenységeinket, hogy az életet egy kicsit könnyebbé tegye.

Gravity Trainer állítható Y-alakú pántjai teljes testre kiterjedő funkcionális edzést tesznek lehetővé, amely építi az erőnlétet ,erőt, egyensúlyt, a rugalmasságot és mobilitást. Karunk vagy lábunk felfüggesztésével saját testsúlyunkat használjuk ellenállásnak és nincs szükség súlyok használatára. Egy egyszerű „plank” gyakorlat több lesz, mint egy törzs edzés mert több izmot és izületet kell a bevonnunk a mozgás végrehajtásába. Egy láb felemelésével, vagy a dőlésszög változtatásával a teljes test feszítésének megtartása mellett,több izmot vonunk be a gyakorlatba, ezzel emelni tudjuk az edzés intenzitását.
Gravity Trainer Funkcionális Edzés élvezetes és szórakoztató. Fizikailag és mentálisan is kihívás egy-egy edzés, várakozással tekintünk a következő feladatokra, miközben fejlődünk és ügyesedünk.
A Gravity Trainer kulcsa a funkcionális edzés terv, minden mozgásra, fejlesztésre, sportra, külön jól megtervezett edzés program dolgozható ki

Alapvetően a felfüggesztett edzés saját testsúllyal végzett edzés, de a pántokkal ez intenzitásában teljesen állítható. Használhatjuk az egész testtömegünket, vagy csak bizonyos százalékát.

A felfüggesztett hevederekkel beállíthatjuk, hogy testsúlyukból mennyit akarunk használni az adott gyakorlatban. Egyféleképpen használva, "csökken" a testsúlyod, hogy például a fekvőtámasz könnyebb legyen, vagy stabilitás adnak egy gyakorlathoz, hogy a guggolás és a kitörés egyszerűbben végrehajthatóvá váljon. Haladók számára viszont minden gyakorlathoz adhatunk egy „instabilitási tényezőt” így egy egyszerű testtömeg edzés a felfüggesztett GT hevederrel, sokkal nagyobb kihívás lehet.

A Gravity Trainer hevederek egyszerű de nagyszerű többletet adnak a testtömeggel végzett gyakorlatokhoz, segítve így több fejlesztési, edzési cél elérését. A pántok használata minden edzésben elrejt egy törzs gyakorlatot mivel a helyes tartás érdekében „plank” feszességet kell tartanunk. A Gravity Trainer használatával hatékonyan használjuk az edzésre szánt időt, mivel egy bicepsz gyakorlat egyben core, hát és hasizom gyakorlat is. Szóval egy gyakorlat a hevederekkel nem csak egy gyakorlat több, izmot használunk így több energiát kell szervezetünknek felszabadítani. Egy Felfüggesztett hevederrel végzett bicepsz gyakorlattal több kalóriát égetünk mint egy sima bicepsz gyakorlattal.

Mivel a hevederek segítik a stabilitást a gyakorlatok közben idősebbek és sérülésből gyógyulók számára elengedhetetlen eszköz. Gyerekek fejlesztésére tökéletes eszköz az edzőheveder, mivel biztonságos és a gyerekek imádják. Izomerejük, koordinációjuk, ügyességük exponenciálisan nő a Gravity Trainer használatával.

Sok sport sérülés azért történik, mert stabilizáló izmok nem teszik a dolgukat, ugyanis legyőzik őket az erőt kifejtő izmok. Instabilitási helyzet létrehozásával egyes gyakorlat közben a stabilizátorok is dolgoznak, erősödnek. A hevederek instabilitást előidéző gyakorlatai egyes ízületek rehabilitációját nagyban segítik. Például a váll gyakorlatok során az instabilitás fejleszti a váll ízületet és arra ösztönzi az ízületet, hogy stabilizálja és kijavítsa magát. Végül, mivel a pántok minden edzést egy core edzéssé is tesznek tökéletes a derék rehabilitációjára.

A Gravity Trainer pántok nagyot alkotnak a nyújtó gyakorlatok terén is, minden szakaszon nagymértékben állíthatók és így az izomra ható feszültség folyamatosan fenntartható, miközben az izom ellazul és nyúlik. Olyan ízületekre is erőt tudunk kifejteni, amelyek amúgy nehezen elérhetők megfelelő eszköz nélkül.

Nincs elég idő az edzésre, nincs idő lemenni a terembe? A hevederek segítségével teljes edzés programot végezhetünk otthon, a szabadban, vagy utazás közben. Teljes edzőterem, egy hordozható eszközben. A GT hevedereket sok gyakorlathoz rotációs elemet adnak a legtöbb edzés, mint a guggolás, kitörés, húzódzkodás rendszerint csak egyenesen előre-hátra vagy fel-le mozgást tartalmaznak.

A rotációs mozgás látszólag jelentéktelen, de valójában fontos része a legtöbb sportban végzett mozgásnak, mint a golf ütés, tenisz fonák, foci passz, szörfözés, sielés, küzdő spotok….